Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Palkanlaskennan perusteet, osa 1: kerran vuodessa tarkistettavat luvut

Firmojen palkanlaskijat kysyvät minulta toistuvasti palkanlaskentaan liittyviä kysymyksiä. Työajanseurantajärjestelmä voisi kuitenkin huomioida kaikki kysytyt asiat automaattisesti työntekijän perustietojen ja työaikakirjausten perusteella eikä palkanlaskijan tarvitsisi tehdä asioita käsitöinä.

Aloitan sarjan ”Palkanlaskennan perusteet”, josta jokainen palkanlaskennan kanssa työtä tekevä saa riittävästi tietoa voidakseen laskea palkat oikein.

Kun maksat vuoden ensimmäiset palkat, varmista että olet päivittänyt excel-taulukkosi laskentakaavoihin tai palkanlaskentasovellukseesi seuraavat luvut:

  • Työeläkevakuutusmaksut
  • Sosiaaliturvamaksu
  • Palkansaajan ja yrittäjän sairasvakuutusmaksu
  • Työttömyysvakuutusmaksut
  • Työtapaturmavakuutus
  • Ryhmähenkivakuutus

Saat ajantasaiset luvut ja laskentaperusteet esimerkiksi Suomen Yrittäjien verkkosivuilta.

Muista myös nämä erityisehdot:

  1. Työeläkemaksu maksetaan kaikista 18-67-vuotiaista työntekijöistä, myös eläkkeensaajan ansioista ennen 68 vuoden ikää. Työeläkemaksun suuruus riippuu työntekijän iästä.
  2. Sosiaaliturvamaksu on maksettava yhdessä muiden oma-aloitteisten verojen kanssa.
  3. Palkansaajan ja yrittäjän sairasvakuutusmaksu sisältyy ennakonpidätykseen, joten sinun ei tarvitse pidättää sitä palkasta erikseen.
  4. Sinun ei tarvitse maksaa sosiaaliturvamaksua 2011 loppuun saakka, jos firmasi on jossain seuraavista kunnista: Enontekiö, Hailuoto, Hyrynsalmi, Ilomantsi, Inari, Juuka, Kajaani, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Kuhmo, Lieksa, Muonio, Nurmes, Paltamo, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Puolanka, Rautavaara, Ristijärvi, Salla, Savukoski, Sodankylä, Sotkamo, Suomussalmi, Utsjoki, Vaala, Valtimo, Vuolijoki, Ylitornio, sekä entiset Houtskarin, Iniön, Korppoon, Nauvon ja Velkuan kunnan alueet.
  5. Työttömyysvakuutusmaksuja ei peritä alle 17- eikä yli 65-vuotiaista työntekijöistä.
  6. Osaomistajan työttömyysvakuutusmaksu on eri suuruinen kuin tavallisella työntekijällä. Osaomistaja on osakeyhtiössä työskentelevä, jonka perhe omistaa vähintään 50 % osakepääomasta tai äänimäärästä. Osaomistaja on myös johtavassa asemassa oleva, joka itse omistaa vähintään 15 % tai jonka perhe omistaa vähintään 30 % osakepääomasta tai äänimäärästä.
  7. Työtapaturmavakuutusta ei tarvitse maksaa, jos kalenterivuoden aikana teetettyjen työpäivien lukumäärä on yhteensä enintään 12.
  8. Ryhmähenkivakuutuksen suuruus riippuu vakuutusyhtiöstä.
  9. Työttömyysvakuutusmaksu on osaomistajalla eri kuin tavallisella työntekijällä.