Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Palkanlaskennan perusteet, osa 2: kuinka huomioit arkipyhät?

Joudutko työksesi selvittelemään palkka-asioita firmassa, jossa on useiden eri työehtosopimusten piiriin kuuluvia tuntipalkkaisia työntekijöitä? Tiedät hyvin, kuinka työlästä palkanlaskenta on, ellei käytössäsi ole palkanlaskentaohjelmaa.

Työehtosopimusten kaaosteoria ei ole tuntematon eikä uusi juttu. Tuolla hakusanaparilla Googlekin nakkasi ruudulleni toistasataa hakutulosta. Liitot paiskovat kabinettien ovia ja kättä päälle parhaillaan.

Selvennän kaaosteoriasta kolme tärkeää pointtia.

1. Arkipyhäkorvaus

Kun lasket palkkoja työajanseurantajaksolle, johon kuuluu yksi tai useammista alla olevista arkipyhistä, toimi seuraavasti: varmista kuinka työntekijöidesi arkipyhäkorvaus määräytyy muuksi viikonpäiväksi kuin lauantaiksi tai sunnuntaiksi sattuvalta

 • uudenvuodenpäivältä,
 • loppiaiselta,
 • pitkäperjantailta,
 • toiselta pääsiäispäivältä,
 • vapunpäivältä,
 • helatorstailta,
 • juhannusaatolta,
 • jouluaatolta sekä
 • ensimmäiseltä ja toiselta joulupäivältä.

Jos kokoaikaisten työntekijöidesi arkipyhäviikon enimmäistyöaika ylittyy, sinun on maksettava heille ylityökorvausta samoin kuin viikkoylityöstä, eli 100 %.

Osa-aikaisten työntekijöidesi arkipyhäkorvauksen laskentakaava on tyypillisesti yhden työpäivän mittainen arkipyhäkorvaus kerrottuna viikon osa-aikaisten tuntien määrällä ja jaettuna säännöllisten tuntien määrällä.

2. Työaikaa lyhentävät arkipyhät

Työehtosopimuksesta ja työsuhteen kestosta riippuen työaikaa lyhentäviä arkipyhiä voivat olla

 • pitkäperjantai,
 • toinen pääsiäispäivä,
 • helatorstai ja
 • juhannuspäivä.

Työaikaa voivat lyhentää myös maanantaista perjantaihin sijoittuvat

 • uudenvuodenpäivä,
 • vapunpäivä,
 • itsenäisyyspäivä,
 • jouluaatto ja
 • tapaninpäivä.

3. Arkipyhäviikon työajanlyhennys

Arkipyhäviikon työajanlyhennyssääntö koskee työehtosopimuksesta riippuen esimerkiksi yli kuukauden kestäviä työsuhteita. Lisäksi säännössä voi olla alakohtaisesti rajoituksia, jotka ovat voimassa vain 1.6-15.8 ja 1.12-31.12 välisenä aikana.

Arkipyhäviikon lyhennyksen sijoitteluun liittyy alakohtaisia säännöksiä. Voit antaa arkipyhäviikkojen lyhennyspäivän kahden arkipyhäviikkoa edeltävän tai kahden sitä seuraavan viikon aikana. Jos yrityksessäsi on käytössä työajan tasoitusjärjestelmä, voit antaa työajan lyhennysvapaan myös tasoitusjärjestelmässä. Noudata tätä sääntöä, jos lauantai ei ole yrityksessäsi kiinteä vapaapäivä.

Jos arkipyhäviikkojen työajanlyhennyssääntö ei ole firmassasi voimassa, lauantai on kiinteä vapaapäivä. Se on usein vapaa myös viikoilla, joille sijoittuu

 • uudenvuodenpäivä,
 • pitkäperjantai,
 • toinen pääsiäispäivä,
 • vapunpäivä,
 • itsenäisyyspäivä tai
 • tapaninpäivä.

Työajanseurantajärjestelmä, joka tulkitsee työehtosopimukset, voi auttaa sinua enemmän kuin uskotkaan.