Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Palkanlaskennan perusteet, osa 5: Kuinka otat firmasi palkanlaskennan haltuusi?

Googletin hakusanaparin ”palkanlaskenta koulutus”. Hakukone pamautti eteeni noin 16 700 hakutulosta. Tunnin aikana en löytänyt yhtään firmaa, joka olisi tarjonnut muutaman työntekijän firmalle mahdollisuutta saada käytännön täsmäkoulutusta omalla palkanlaskenta-aineistollaan ilman kuivaa ja osittain tarpeetonta teoriaa.

Toinen toistaan pätevämmät veroneuvokset, Nelli Nutturat ja Terttu Taka-kireät kyllä tarjoavat tuhdin tietopaketin, joka käsittelee palkanlaskentaa siitä lähtien, ”kun kaikki kansa oli verolle pantava”. Parhaimmat tarjoajat kehottavat jopa ottamaan oman taskulaskimen mukaan. Epäsopivan palkanlaskentakoulutuksen ohjelma voisi olla vaikka seuraavanlainen:

  1. Palkanlaskenta muinaisessa Assyriassa ja sen vaikutukset Suomen palkanlaskentakäytäntöön, 2 h.
  2. Suomen palkanlaskennan historia ja kehitys vuosina 1800-2010, 2 h
  3. Palkanlaskijan rooli yhteiskunnassa, 1 h
  4. Helmitaulun ja ruutupaperin käyttö palkanlaskennassa, 1 h
  5. Käytännön kirjallisia harjoitteita monisteista, 1 h

Eräs koulutuksen tarjoaja ilmoitti palkanlaskentakoulutuksen sisällöstä ympäripyöreästi:

”Koulutus voi koostua esimerkiksi seuraavista osista:”

Koulutus voi siis koostua jostain, tai sitten ei. Tietääkö osallistuja sen vasta sitten, kun istuu pulpettiin? Palkanlaskentakoulutus ei ole Forrest Gumpin suklaarasia: et koskaan tiedä, mitä saat. Osallistujan on tiedettävä sisältö etukäteen. Hänen on voitava kouluttautua omalla palkanlaskenta-aineistollaan ja tehtävä mahdollisimman paljon käytännön harjoitteita. Hänen on ratkaistava ongelmia käytännössä, ei yleispätevästä monistenipusta. Teoriaosuus on rajattava vain olennaiseen.

Terttu Taka-kireän kamreerikomppanian tylsyyslautakunnan hyväksymät palkanlaskentakoulutukset maksavat vähintään useita satoja euroja. Jos koulutus kestää koko työpäivän, ilman oheiskuluja koulutuksen hinnaksi tulee 1 000 euroa.

Kun palkanlaskennan teoriakiemuroita pää täynnä oleva työntekijä palaa takaisin työpaikalleen, hän joutuu soveltamaan kaiken oppimansa työpaikallaan. Kuinka hän vie teorian käyntäntöön niillä välineillä, jotka hänen yrityksessään on käytössä? Koska palkanlaskennan rutiinityö tehdään vain kerran kuussa, palkanlaskija unohtaa suurimman osan opitusta teoriasta kahden ensimmäisen palkanlaskennan väliaikana.

Tässä esimerkki siitä, millainen palkanlaskentakoulutus palvelisi muutaman työntekijän firman tarpeita:

Koulutuksessa opit käytännössä, kuinka

  • teet palkkalaskelmien ajot,
  • syötät verokortit,
  • muodostat palkkojen maksutiedostot,
  • muodostat kuukausiraportit ja
  • syötät matkakulut ja muut kustannukset.

Koulutuksen kesto on 3 tuntia ja hinta 95 euroa.

Mistä löytyy palkanlaskentakoulutus, josta on välitön käytännön hyöty ja johon kenellä tahansa yrittäjällä on varaa osallistua?

Vinkki: Pelottaako palkanmaksupäivä? Osallistu palkanlaskennan peruskoulutukseen.