Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Jättikö Albert Barillé sarjansa kesken?

Kolmekymppiset muistavat hyvin ranskalaisen Albert Barillén legendaariset “Olipa kerran” -sarjat, joista ensimmäisenä ilmestyi “Olipa kerran ihminen” vuonna 1978. Sen jälkeen on ilmestynyt avaruutta, keksijöitä, elämää, Amerikkaa ja vaikka mitä.

Jättikö Barillé sarjansa kuitenkin kesken?

Kyllä jätti. Hän olisi vallan hyvin voinut jatkaa. Koska hän ei sitä tehnyt, minä teen.

“Olipa kerran palkanlaskenta”

Kun ensimmäiset Barillén ohjaamat jaksot vuonna 1978 ilmestyivät mustavalkoisiin pyöreäkulmaisiin televisioruutuihimme, olivat tietokoneetkin vielä R-kioskin kokoisia. Firmoissa oli yleensä oma jämpti palkanlaskija, joka teki vain ja ainoastaan palkanlaskennan töitä.

Vuosikymmen myöhemmin osalla palkanlaskijoista oli jo käytössään pöytätietokone, jossa oli Windows 2.0 ja taulukkolaskentaohjelmisto.

Suurin osa palkanlaskijoista luotti kuitenkin edelleen kauppaopistossa saamiinsa oppeihin, taskulaskimeen, kynään ja paperiin.

Vuonna 1998 internet oli jo vallannut maailman. Se oli pullollaan sivustoja, jotka mainostivat jotain tai olivat tiedonlähteinä. Konkreettisia hyötyjä olivat omalle koneelle ladattavat, kyseenalaisesti toimivat ilmaisohjelmistot, jotka eivät sopineet yhteen minkään muun sovelluksen kanssa.

Palkanlaskentaohjelmistojen asennus vaati firmalta useita viikkoja kestävän IT-projektin, oman palvelimen, komppaniallisen kovapalkkaisia konsultteja ja IT-nörttejä, jotka puhuivat lyhenteillä. Kaikki lisäominaisuudet maksoivat maltaita ja niiden toimitus kesti kauan. Kukaan ei osannut käyttää palkanlaskentaohjelmistoa ilman pitkää ja kallista sovelluskoulutusta.

Kesäkuussa 2002 Tieto (silloinen TietoEnator) ilmoitti lehdistötiedotteessaan, että heidän palvelukeskuksensa laskee jo 30 000 työntekijän palkat. Tiedon yhteistyökumppanin ADP Inc.:in vastaava luku samana vuonna oli 1 000-kertainen. 

Vuonna 2008 fiksut pomot kantoivat palkanlaskentapalvelimensa elektroniikan kierrätykseen, samalla kun toivottelivat palkanlaskijoilleen leppoisia eläkepäiviä. Fiksut pomot keräsivät työaikakirjaukset verkkosovelluksella suoraan verkossa olevalle palvelimelle, hyväksyivät ne sähköisesti ja siirsivät aineiston palkanmaksuun. Palkanlaskennan perusteet oli fiksu pomo jo tehnyt kaikille työntekijöille automaattisesti, eikä käsityötä enää tarvinnut tehdä.

Uusin trendi on, että mattimeikäläiset käyttävät palkanlaskentasovellusta verkossa. Sillä he suunnittelevat yrityksensä työvuorot ja miehityssuunnitelmat ja tuottavat valmiin aineiston asiakaslaskutuksensa käyttöön. Mattimeikäläisillekään ei enää riitä mikään yhden toiminnon sovellus.

Uusin trendi karttaa viimeiseen saakka pitkäpiimäisiä IT-projekteja ja laiteinvestointeja. Mikä tahansa firma voi ottaa sovelluksen käyttöönsä muutamassa minuutissa ilman koulutusta. Ei kahleita pitkiin sopimuksiin tai mammuttimaisiin IT-monipalvelutaloihin.