Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Dumb it down, kiitos!

Lueskelin eilen erästä nimeltä mainitsematonta kirjaa. Ymmärsin parinkymmenen sivun jälkeen, että koska en ole enää opiskelija olen menettänyt kaiken toleranssini vaikeaselkoisille opuksille.

Jouduin jatkuvasti palaamaan rivin alkuun, vilkulemaan edellistä kappaletta tai edellistä sivua, etsimään netistä sen ja sen sanan merkitystä…lopulta kiristelin hampaitani ja tungin kirjan kaapin perälle. Tunsin epäonnistuneeni. En ollut tajunnut hölkäsen pöläystä kirjan ”sanomasta”. Ymmärrän syyn kiukkuuni: joku tietää asiasta niin paljon paremmin kuin minä, että kyseinen kirja näytti hänelle selkeältä! Minä olen siis häntä tyhmempi, ja kirja on konkreettinen todistus siitä.

Haluan nähdä ensimmäiseltä sivulta alkaen jonkin kokonaisuuden, joka on ulottuvillani kohtuullisessa ajassa. Ja mielellään haluan joka luvun alkuun tiivistelmän siitä, mitä kyseinen luku pitää sisällään. Selkeyttä ja huolellista hahmottelua. Kokemukseni mukaan amerikkalaiset akateemikot ovat selkokielisimpiä. Yhdysvalloissa kun kielellä kikkailu ei ole itsetarkoitus siinä määrin kuin Euroopassa. Välillä on ihanan helpottavaa lukea jotain, joka uppoaa päähän yhdellä kerralla. Se ei tarkoita, että tekstin tulisi olla erityisen tomppeleille kirjoitettua. Teksti, oli se aiheesta mistä tahansa, voi olla tuuletettua, selkeää ja miellyttävää lukea.

Kaikessa oppimisessa, tapahtui se sitten työelämässä tai vapaa-ajalla, on kysymys oivaltamisesta. Taitava opettaja, pomo tai kirjoittaja antaa oppijalle mahdollisuuden oivaltaa ja kokea onnistumisen tunteita. Jos on mahdotonta saada myös lyhyen tähtäimen onnistumisia, ei oppiminen ole kovin miellyttävää. Kukaan ei halua tuntea itseään tyhmäksi. Ja usein on niin, ettei tyhmyydestä olekaan kysymys, vaan huonosta suunnittelusta tai perehdytyksestä. Ja siitä, että joku haluaa kokea olevansa fiksu.

Tuntinetin tavoitteena on tehdä palkanlaskennasta ja työvuorojen suunnittelusta selkeää. Selkeä tarkoittaa helppoa. Helppo tarkoittaa sitä, että käyttäjä oppii käyttämään ohjelmaa nopeasti ja pienellä vaivalla. Tuntinetin tavoittena on näyttää ja toteuttaa palkanlaskentaan ja tuntiseurantaan liittyvät rutiinit vaivatta, ilman hampaittenkiristelyä. Palaan sorvin ääreen.