Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Syökö työehtosopimus firmasi katteet?

Yrittäjän pahin vihollinen on byrokraatti, joka muuttaa työehtosopimuksen sisältöä aina kun mahdollista. Juuri kun olet sisäistänyt oleellisimmat vaatimukset, tunkee lainsäätäjä eteesi mopoauton kokoisen mappivuoren uusia tehtäviä.

Huomioni tarttui Iltalehteen 7.8.2009. Siinä Finnairin eroava toimitusjohtaja Jukka Hienonen tuskaili, miksi työehtosopimuksen pitää olla Raamatun paksuinen. Samaan hengenvetoon hän ihmetteli, miksi työehtosopimuksen lukemiseen tarvitaan työoikeustohtorin tutkinto.

Hienonen puhuu osuvasti koenukkumiskomiteoista, joiden jäsenet kiertelevät maailmalla työnantajansa rahoilla ja testailevat hotellisänkyjen pehmeyttä.

Työsopimuslaki määrää, että työehtosopimusta on noudatettava. Vaikutukset liiketoimintaan ovat välittömät. Otan esimerkiksi rakennusalan työehtosopimuksen.

Jo alle kymmenen henkilön rakennusurakointifirma saa taloutensa kuralle vuoden aikana, ellei se sovella määräyksiä oikein.

Entä jos rakennusurakoitsija tekee tarjouksen, jossa tuntihinnat olivat kiinteät riippumatta siitä, milloin työ on suoritettava? Työntekijät vaativat varmasti ylityö- ja arkipyhäkorvauksensa maksettaviksi.

Jos tarjous ei ota huomioon ilta- ja viikonlopputöitä, tulos paukkuu pakkaselle. Urakan kate valuu lakisääteisiin korvauksiin. Syyllinen löytyy peilistä.

Rankan työpäivän päätteeksi Raksa-Reinon ensimmäisenä ajatuksena tuskin on tuntilappujen näprääminen, olivatpa ne sitten paperilla tai Excelissä. Häntä kiinnostaa vain, että maksat palkan oikein ja ajallaan.

Tee selväksi jo työhaastattelussa, ettei liksaa tipu, jos tunnit ovat kuun lopussa kirjaamatta. Sano suoraan, että annat kirjallisen varoituksen, jos kirjaukset eivät tule ajallaan.

Tietokoneilla näpertely ei lisää rakennusmiehen tuottavuutta. Hänen verenpaineensa pamahtaa tappiin, kun pitäisi muistaa ulkoa lisiä, koodeja ja prosentteja. Jos haluat, tunnit talteen, tee kirjaamisesta helppoa.

Mistä sitten pitäisi aloittaa?

Kirjauksissa pitää näkyä tehtyjen tuntien lisäksi työn aloitus- ja päättymisaika. Miksi? Koska esimerkiksi kello 16:n jälkeen tehtävästä työstä on rakennusalalla maksettava työntekijöille 1,02 euroa tunnilta iltatyölisää.

Jos et ota huomioon iltatyölisää tarjouksessa ja työaika päättyy kello 17, se maksaa vuodessa yrityksellesi rakennusalan ammattilaisen kuukausipalkan verran. Puhumattakaan menettämästäsi laskutuksesta.

Tyhmyys tai tietämättömyys eivät käy selityksestä, kun maksat lisät omasta pussistasi. Rangaistus on ansaittu, jos kirjaat tuntejasi työkaluilla, joiden oikea paikka on epäonnistuneiden keksintöjen museossa.

Hanki kunnolliset välineet, joilla kirjaat tuntisi mielellään. Putiikkisi talous ei mene kuralle, koska järjestelmä ottaa huomioon lisät ja erityiskorvaukset automaattisesti. Maksat palkat ajallaan ja laskutat ylityöt tilaajaalta oikein.