Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Talviloman aika on jälleen käsillä

Saamme parhaillaan nauttia runsaslumisesta talvesta ympäri Suomen, ja etelässä onkin jo talvilomat startanneet. Kokosimme muutamia vinkkejä talvilomiin liittyen:

  • Miten talviloma kertyy?

Talvilomaa kertyy,  kun työsuhde on kestänyt vähintään vuoden lomanmääräytymisvuoden (31.3.) loppuun mennessä. Tällöin vuosilomalain mukaan vuosilomaa on ansainnut 2,5 lomapäivää jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Täyden vuosiloman pituus on näin ollen 30 lomapäivää, joista 24 päivää on kesälomaa ja loput 6 päivää on talvilomaa.

  • Jos olen ollut koronan vuoksi lomautettuna, miten lomautus vaikuttaa vuosilomaan?

Vuosiloma yleensä pidetään suunnitellun mukaisesti, vaikka yrityksessä pyörisivät lomautukset. Vuosiloma voidaan pitää myös kesken lomautuksen, jolloin työntekijällä on oikeus vuosilomapalkkaan.

  • Miten talvilomasta maksetaan lomaraha?

Lomarahan maksaminen ei perustu vuosilomalakiin, vaan työehtosopimukseen tai työsopimukseen, joten nämä on sieltä tarkistettavissa.

  • Milloin talviloma tulee pitää?

Kesäloma on sijoitettava lomakaudelle 2.5.-30.9, joten muu osa lomasta, eli talviloma, on pidettävä viimeistään seuraavan lomakauden alkuun mennessä (seuraavan vuoden 1.5. mennessä).

  • Miten talviloma merkitään Tuntinettiin?

Voit kirjata talviloman omassa ajanhallinnassa tai Omat lomasuunnitelmat – välilehden kautta, yrityksenne käytännön mukaisesti.

 

Lisätietoa löytyy muun muassa vuosilomalaista: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2005/20050162

 

Mukavaa talviloman aikaa niin lomaileville kuin työn äärellä viihtyville!