Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Vuosilomapalkka ja lomaraha

Meillä Suomessa maksetaan palkkaa myös loma-ajalta ja sitä kutsutaan vuosilomapalkaksi. Vuosilomapalkan takana on useimmiten vuosilomalaki tai työehtosopimukseen määritellyt vuosiloman ehdot. Vuosilomapalkan laskentatapa puolestaan riippuu siitä, sovelletaanko työntekijään 14 päivän vai 35 tunnin ansaintasääntöä.

Pääpiirteittäin vuosilomaa kertyy alle vuoden mittaisessa työsuhteessa 2 päivää kuukaudessa ja yli vuoden mittaisessa työsuhteessa 2,5 päivää kuukaudessa. Riippuu työehtosopimuksesta, lasketaanko lauantai vuosilomapäiväksi vai ei.

Lisäksi maksetaan lomarahaa, joka tunnettiin ennen vanhaan lomaltapaluurahana ja joka  maksettiin, jos työntekijä palasi lomaltaan työn äärelle. Lomaraha ei ole mikään lakisääteinen lisä, vaan se perustuu kunkin työpaikan käytäntöön ja sopimuksiin. Työehtosopimus takaa puolestaan lomarahan maksamisen kaikille sen piiriin kuuluville työntekijöille.

Lomarahan historia

Lomaraha on suomalainen erikoisuus, joka otettiin käyttöön 1971. Taustalla oli metallimiesten pitkä lakko, jonka aikana moni metallimies meni Ruotsiin tienaamaan. Ruotsin palkkataso oli parempi, joten tarvittiin kannustin porukan saamiseksi takaisin Suomeen ja töihin. Lomaraha oli pitkään houkutin, jolla saatiin työntekijät palaamaan loman jälkeen takaisin samaan työpaikkaan. 

Lomaraha levisi heti metallilakkoa seuraavalla sopimuskierroksella muillekin aloille ja on edelleen käytössä Suomessa. Alunperin lomaltapaluuraha oli 10 prosenttia kuukauden ansioista. 

Nykyään lomarahan määrä on 50 prosenttia siitä palkasta, mitä työntekijä saa vuosilomalla. Esimerkiksi 3 100 euron kuukausipalkasta lomaraha on 1 550 euroa ja usein lisäpalkkio löytyy jo loma-ajan palkkakuitista. Nykyään lomaraha ei siis ole enää palkkio töihin palaamisesta, vaan sen maksaminen kuuluu voimassa olevaan työsuhteeseen. 

 

Mistä sitten tietää, miten lomat kellekin kertyvät ja miten lomapalkkaa sun muuta tulee maksaa?

Tässä hyvänä apuna toimii Tuntinetti, josta saat valmiina työntekijän työehtosopimuksen mukaisesti oikein lasketut lomakertymät, lomapalkat ja lomarahat. Lisäksi työntekijä voi itse kirjata lomansa Tuntinettiin, jolloin esihenkilö voi ajaa ne massana koko henkilöstön osalta.

Lisätietoa ominaisuuksista ja vuosilomalaskennan käyttöönotosta löydät täältä wikin käyttöohjeistamme:

https://tuntinetti.atlassian.net/wiki/spaces/UM/pages/6782991/Vuosilomat

Tuntinetin lomakalenterin avulla esihenkilö voi hyväksyä lomat, sekä lomakalenterin kautta löytyy myöskin lomalauantaille laskuri, joten niitä ei tarvitse käsin laskeskella.

 

Silkkaa työtuntien säästöä!