Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Neljä tärkeintä muutosta vaihtelevan työajan sopimuksia koskevassa lainsäädännössä

Tarvittaessa töihin kutsuttavien ja epäsäännöllisen tai muuten vaihtelevan työajan piirissä olevien työsopimuksia koskeva lainsäädäntö muuttui 1.8.2022 lähtien. Muutokset koskevat ensisijaisesti työsopimuslakia (55/2001) ja työaikalakia (872/2019). Uusi lainsäädäntö koskee paitsi uusia, myös jo olemassa olevia työsopimuksia.

Työnantajalla on tarkasteluvelvollisuus eli jos vaihtelevasta työajasta on sovittu työnantajan aloitteesta, hänen on vähintään 12 kuukauden välein tarkasteltava sitä, miten työsopimuksessa sovittu työaika on toteutunut. Vaihtelevan työajan tarkastelujakso pitenee siis aiemmasta kuudesta kuukaudesta 12 kuukauteen. Tarkastelu täytyy tehdä vuoden kuluessa lain voimaantulosta eli ennen 1.8.2022 alkaneissa työsuhteissa tarkastelu täytyy tehdä viimeistään 31.7.2023.

Jos tarkastelu osoittaa, että työsopimuksessa sovittu vähimmäistyöaika olisi mahdollista määritellä korkeammaksi, työnantajan on tarjottava työntekijälle sopimusta työaikaehdon muuttamisesta. Tarjous tulee tehdä kuukauden kuluessa tarkastelun tekemisestä ja tarjottavan sopimuksen tulee vastata tarkastelun tulosta.

Neljä tärkeintä muutosta työnantajan kannalta

  • Jatkossa vaihtelevaa työaikaa noudattavalla työntekijällä voidaan ilman tämän suostumusta teettää työtä ainoastaan työsopimuksen mukaisen vähimmäismäärän verran. Uutena asiana työnantajan on lisäksi arvioitava myös ne viikonpäivät ja kellonajat, jolloin työntekijälle todennäköisesti tarjottaisiin työtä (katso lisätietoa työsopimuslain 2 luvun 4 §:ssä).
  • Työntekijällä on oikeus saada korvausta peruuntuneista työvuoroista. Säännös koskee nimenomaan työvuoron peruuntumista, ei vaihtumista. Peruuntumisesta on kysymys silloin, kun työntekijälle luvattu työtuntien kokonaismäärä pienentyy muutoksen myötä. Jos työnantaja peruuttaa työvuoron myöhemmin kuin 48 tuntia ennen työvuoron alkua, peruuntumisesta aiheutuvasta haitasta tulee maksaa kohtuullinen korvaus. Käytännössä korvaus on usein sama kuin palkka ko. työvuoron tekemisestä.
  • Päivitykset on tehtävä myös vanhoihin sopimuksiin kolmen kuukauden sisällä lakimuutosten voimaantulosta. Myös vanhoihin sopimuksiin on lokakuun loppuun mennessä lisättävä tiedot siitä, koska ja kuinka paljon työnantajalla on tarvetta työvoimalle. Lisäksi on määriteltävä ne viikonpäivät ja kellonajat, joina työnantaja voi teettää työtä ilman työntekijän erikseen kutakin kertaa varten antamaa suostumusta.
  • Työnantajan on tarkasteltava vaihtelevaa työaikaa vähintään 12 kuukauden välein. Työsopimuslain 1 luvun 11  §:n mukaan työaikoja on tarkasteltava määräajoin, kun vaihteleva työaika perustuu työnantajan aloitteeseen. Tarkoituksena on arvioida, vastaako työsopimuksessa sovittu vähimmäistyöaika toteutuneita työtunteja vai pitäisikö sopimuksen vähimmäistuntimäärää nostaa. Työnantaja päättää tarkastelun ajankohdasta ja siitä tulee ilmoittaa työntekijälle. Työntekijällä on oikeus pyytää tarkastelusta kirjallinen selvitys. Jos työnantaja ei suostu pyyntöön, seurauksena on uhkasakko.

Hyvä ohjelmisto, kuten kotimainen pilvipalveluna toteutettu Tuntinetti, auttaa selviämään uusistakin lain asettamista velvoitteista. Tarkka työajanseuranta ja työvuorosuunnittelu helpottavat vertaamaan tehtyjä tuntimääriä työsopimuksen tuntimäärään. 

Lähteinä on käytetty lakitekstin lisäksi Tilisanomien lakimuutosta koskevaa artikkelia, jossa asiaa käsitellään yksityiskohtaisemmin sekä Työsuojelun verkkosivuja sekä Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto ry:n tietoja.