Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Rakennusalan työehtosopimuksen 2008-2009 pääkohdat

Tiivistelmä rakennusalan työehtosopimuksen 2008-2009 pääkohdista:

Työaika

  • Työntekijällä on oikeus työajan lyhennykseen siltä osin kuin hänen säännöllinen viikoittainen työaikansa on ylittänyt 38 tuntia.
  • Säännöllinen työaika on ENINTÄÄN 8 tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa.

Yli- ja hätätyö

  1. Yli- ja hätätyö määritetään ja korvataan työaikalain mukaisesti. Viikoittaisesta ylityöstä maksetaan 8:lta ensimmäiseltä tunnilta 50 %:lla ja seuraavilta tunneilta 100 %:lla korotettu palkka.
  2. Työvuorokauden katsotaan alkavan silloin, kun työntekijän säännönmukainen työvuoro alkaa. Työviikko alkaa, kun säännönmukainen työvuoro maanantaina alkaa.
  3. Työaikalain mukaisena ylitöiden enimmäismäärän tarkastelujaksona käytetään kalenterivuotta ja neljää kuukautta, mikäli paikallisesti ei sovita, että tarkastelujaksona käytetään yksinomaan kalenterivuotta.

Sairausajan palkkaa maksetaan seuraavanpituisen ajanjakson työpäiviltä:

• alle kaksi viikkoa: –

• yli kaksi (2) viikkoa mutta alle yksi (1) kuukausi: sairausvakuutuksen karenssiaika

• yli yksi (1) kuukausi mutta alle kolme (3) vuotta: 28 kalenteripäivää

• yli kolme (3) vuotta mutta alle viisi (5) vuotta: 35 kalenteripäivää

• yli viisi (5) vuotta mutta alle kymmenen (10) vuotta: 42 kalenteripäivää

• yli kymmenen (10) vuotta tai kauemmin: 56 kalenteripäivää

*** Sairausajan palkkaa maksetaan toisen sellaisen työkyvyttömyyspäivän alusta lukien, joka työssä oltaessa olisi ollut työntekijän työpäivä.

*** Sairastumisen tai tapaturman sattuessa kesken työvuoron maksetaan varsinainen palkka työvuoron loppuun.

*** Tapaturmasta ja ammattitaudista aiheutuneen työkyvyttömyyden ajalta maksetaan palkkaa ensimmäisen sellaisen työkyvyttömyyspäivän alusta lukien, joka olisi ollut työntekijän työpäivä.

*** Työkyvyttömyyden uusiutumistapauksessa (enintään 30 päivän kuluessa) aloitetaan työkyvyttömyysajan palkan maksu heti ensimmäisen sellaisen työpäivän alusta lukien, joka olisi ollut työntekijän työpäivä, mikäli palkallinen työkyvyttömyysajan ajanjakso ei ole ennättänyt aiemmin jo täyttyä.

*** Sairausajan palkka maksetaan kuitenkin ensimmäisen työpäivän alusta lukien, jos työntekijän työsuhde on ennen sairauden alkua jatkunut yhdenjaksoisesti vähintään kaksi vuotta tai jos työkyvyttömyys kestää sairastumispäivän jälkeen yli sairausvakuutuksen karenssiajan (9 arkipäivää).

Arkipyhäkorvaus

Palkanosaa ei makseta lomansa aikana rakennustyössä oleville koululaisille ja opiskelijoille.

Yö/ilta

Ilta- ja yötyössä maksetaan työntekijälle klo 16.00 jälkeen tehdystä työstä 0,96 euron (1.3.2009 alkaen 1,02 euron) ja kello 23:n jälkeen tehdystä työstä 1,81 euron (1.3.2009 alkaen 1,92 euron) suuruinen lisä.

**** Ns. arkipyhäviikolla on kuitenkin lauantain ja juhlapäivän aaton säännöllinen työaika kahdeksan tuntia. Pääsiäislauantai, pääsiäisen jälkeinen lauantai, vapunpäiväviikon lauantai, helatorstain jälkeinen lauantai, juhannusaatto, itsenäisyyspäiväviikon lauantai, jouluaatto, joulun jälkeinen lauantai, uudenvuodenpäiväviikon lauantai sekä loppiaisen jälkeinen lauantai ovat vapaapäiviä, ellei tuotantoteknisistä syistä tai työn luonteesta muuta johdu.