Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Karanteeni – miten palkka tulee käsitellä

Mitä tarkoittaa karanteeni? 

Karanteenilla tarkoitetaan sitä, että tartuntataudille altistuneen tai altistuneeksi epäillyn henkilön liikkumista rajoitetaan esimerkiksi siten, että hänet määrätään pysymään kotona.

Maksaako työnantaja palkkaa, jos on karanteenissa?

Onko terve karanteenissa oleva työntekijä oikeutettu palkkaan, riippuu työehtosopimuksesta. Osassa sopimuksista on velvollisuus maksaa palkkaa, ja osassa ei. Silloin jos työpaikka ei ole työehtosopimuksen piirissä, palkkaa ei tarvitse lain mukaan maksaa.

Jos lääkäri on määrännyt työntekijän tartuntatautilain mukaiseen koronakaranteeniin, määräystä tulee noudattaa. Tällainen karanteeni on työntekijästä ja työnantajasta riippumaton pakottava syy, jonka vuoksi ei voi tulla työpaikalle. Jos työntekijä ei pysty tekemään työtään karanteenissa, on hänellä oikeus Kelan tartuntatautipäivärahaan. Kelan tartuntatautipäiväraha maksetaan työnantajalle ja se vastaa työntekijälle maksettua palkkaa.

Jos työtä pystyy tekemään etänä, työnantaja voi edellyttää, että terve työntekijä työskentelee karanteenin aikana ja työnantaja maksaa palkan tehdystä työajasta. Voidaan myös sopia, että karanteeniin käytetään vuosilomaa tai muita vapaita.

Jos työntekijä on omaehtoisessa karanteenissa, jolloin työn estyminen johtuu työntekijästä, ei työnantajalla ole velvollisuutta maksaa palkkaa karanteenin ajalta.

Myös Tuntinettiin on lisätty uusi poissaolotyyppi “Karanteeni”, joka on pidetty sairauden leviämisen estämiseksi annetun viranomaisen määräyksen vuoksi. Tällainen poissaolo on palkatonta, mutta kerryttää vuosilomaa.