Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Valmistautuminen kesätyöntekijöihin

Kesätyöntekijät ovat oiva apu monille yrityksille ja organisaatioille, jotka tarvitsevat lisää henkilöresursseja sesonkiaikaan. Yritykset saavat lisätyövoimaa, jonka osaamista voi hyödyntää esimerkiksi kesäkuukausien aikana.

Kesätyöntekijöitä voidaan käyttää moneen eri tehtävään ja he voivat työskennellä niin kaupoissa, ravintoloissa, hotelleissa, rakennus- ja kunnossapitotehtävissä kuin myös ohjelmointi- ja tietojenkäsittelytehtävissä.

Yritykset voivat saada kesätyöntekijöitä tarjoamalla heille kohtuullisia palkkoja, kannustimia ja mahdollisuuden kasvattaa työkokemustaan ja verkostoitua. Kesätyöntekijöiden täytyy täyttää tietyt vaatimukset, jotta he voivat työskennellä yrityksessä.

Kesätöihin palkataan usein myös alaikäisiä ja silloin pitää ottaa huomioon rajoitteet. Yli 15-vuotiaat nuoret toimivat työajan suhteen aikuisten ehdoilla. Myös ylitöiden tekeminen on sallittua. Alle 15-vuotiaiden työaika on rajoitettu, eikä ylitöitä saa tehdä. Kouluaikana tehtävän työn työaikaa säännellään vielä erikseen.

Työnantajan on myös huolehdittava siitä, että alaikäisten työnkuva ja työtehtävät ovat alaikäisen kykyjen ja taitojen mukaisia. Työnantajan on lisäksi huolehdittava siitä, että alaikäisellä on tarvittava koulutus ja ohjaus työtehtäviin ja että työnantaja noudattaa alaikäisiä koskevia työturvallisuusvaatimuksia ja että alaikäiselle tarjotaan työpäivän aikana tarvittavat tauot ja lepoajat.

Kesätyöntekijöiden palkka määräytyy yleensä työajan, työtehtävien ja kokemuksen perusteella. Yritykset voivat tarjota kesätyöntekijöille kohtuullisia palkkoja ja lisäetujakin, kuten päivärahoja ja työmatkakorvauksia. Yritykset voivat myös kannustaa kesätyöntekijöitä antamalla heille mahdollisuuden kehittää osaamistaan ja verkostoitua.

Poimi tästä hyviä vinkkejä talteen:

  • Työehtosopimukset ja lainsäädäntö: Tarkista työehtosopimuksen tai lainsäädännön osalta, mikä sitoo teitä kesätyöntekijän palkkaamiseen liittyen. Esimerkiksi alakohtaiset työehtosopimukset voivat määrittää minimipalkat, työaikarajoitukset ja muut ehdot, joita tulee noudattaa kesätyöntekijöiden osalta.
  • Palkkataso: Määritä kesätyöntekijän palkka huomioiden tehtävän vaativuus, työkokemus, työaika ja mahdolliset työehtosopimusmääräykset. Varmista, että palkkaus on oikeudenmukainen ja vastaa alueesi palkkatasoa ja työmarkkinatilannetta.
  • Työaika: Huomioi työaikalaki ja sen määräykset kesätyöntekijöiden osalta. Esimerkiksi alaikärajoitukset, ylityökorvaukset ja lepoajat ovat asioita, jotka tulee ottaa huomioon kesätyöntekijän työaikajärjestelyissä.
  • Työsopimus: Laadi kirjallinen   kesätyöntekijän kanssa, joka sisältää kaikki tarvittavat tiedot, kuten palkka, työaika, tehtävät, työsuhteen kesto ja mahdolliset irtisanomisehdot. Varmista, että työsopimus on lainmukainen ja selkeä.
  • Työsuhteen kesto: Kesätyöntekijöiden työsuhteet ovat yleensä määräaikaisia ja kestävät vain tietyn ajan, esimerkiksi kesäkauden ajan. Varmista, että työsuhteen kesto on selkeästi määritelty ja että kesätyöntekijöille annetaan tarvittava tieto työsuhteen päättymisestä etukäteen.
  • Työterveys ja -turvallisuus: Huolehdi kesätyöntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työpaikalla. Tarjoa tarvittava perehdytys työpaikan turvallisuusohjeisiin ja varmista, että kesätyöntekijät saavat tarvittavat suojavarusteet ja ohjeistuksen työtehtävien turvallisesta suorittamisesta.
  • Hyvä työajanseurantajärjestelmä: Hyödyntäkää sähköistä työajanseurantajärjestelmää, kuten Tuntinettiä, joka helpottaa työaikojen kirjaamista ja seurantaa. Tuntinetin kaltainen järjestelmä on myös kätevä palkanlaskennan kannalta.
    • Tarjoa selkeät ohjeet: Anna kesätyöntekijälle selkeät ohjeet työajanseurannasta ja varmista, että hän ymmärtää miten järjestelmää käytetään. Tuntinetti-ohjelma automaattisesti opastaa käyttäjää ja ohjelmaan saa helposti myös paikalliset erityisohjeet työntekijän näkyville.
    • Seuranta ja tarkistukset: Seuraa kesätyöntekijän työaikoja säännöllisesti ja tarkista, että ne vastaavat sovittuja työaikoja. Puutu mahdollisiin virheisiin tai poikkeamiin ajoissa ja keskustele tarvittaessa kesätyöntekijän kanssa.
    • Työaikaraportit: Hyödynnä  työaikaraportteja, joista näkyy kesätyöntekijän kirjaamat työajat ja mahdolliset poikkeamat. Näin voit seurata työaikoja ajallaan ja varmistaa, että kaikki työajat on kirjattu oikein.