Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Mikä  muuttuu verotuksessa vuonna 2024?

Vuodenvaihde on verotuksessa usein suurempien muutosten aikaa, niin myös tällä kertaa. Tässä kirjoituksessa kerromme tärkeimmät työntekijän omaa verotusta ja yritysten verotusta koskevat muutokset. 

Näitä ovat muutokset vähennyksissä ja päivärahoissa ja kulukorvauksissa. Suurin muutos tulee konserniverotukseen. Mitä ALV-kantoihin tulee, niihin on mitä luultavimmin luvassa muutoksia vasta vuonna 2025, kun hallitus on tehnyt asiassa sitovan päätöksen. 

Kilometrikorvaukset ja päivärahat nousevat, polttoainevero laskee

Kilometrikorvauksiin on vuodelle 2024 tulossa neljän sentin korotus eli korvaus nousee 53 sentistä 57 senttiin per kilometri. Korvauksen nousuun on vaikuttanut autojen keskihintojen nouseminen ja korkomenojen kasvu.

Liikennepolttoaineiden valmisteveroja alennetaan. Alennuksen arvioidaan vaikuttavan bensiinilitran veroihin arviolta noin 4,4 senttiä alentavasti ja diesel-litran veroihin noin 4,9 senttiä. Myös ajoneuvoveron perusveroa kevennetään tietyiltä henkilöautoilta.

Kotimaan päiväraha nousee kolmella eurolla eli 48 eurosta  51 euroon. Osapäiväraha nousee kahdella eurolla ja on ensi vuonna suuruudeltaan 24 euroa. Tutustu korvauksiin tarkemmin Verohallinnon sivuilla.    

Muutokset työntekijän verotuksessa ja kotitalousvähennyksessä 

Työtulovähennyksen enimmäismäärää ja poistumaprosenttien tulorajoja sekä perusvähennyksen enimmäismäärää korotetaan. Lisäksi asunnon ja työpaikan välisiä matkakustannuksia koskevan vähennyksen omavastuuosuutta nostetaan 750 eurosta 900 euroon. Työttömänä ja perhevapaalla olleiden matkakuluvähennyksen omavastuuosuuden alennusta muutetaan vastaavassa suhteessa.

Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä koskevaa korotettua kotitalousvähennystä jatketaan vuodelle 2024. Laillistetun fysioterapeutin antama fysioterapia ja laillistetun toimintaterapeutin antama toimintaterapia säädetään kotitalousvähennykseen oikeuttaviksi töiksi.

Ulkomaisten avainhenkilöiden lähdeverotuksen alainen työskentelyaika pidennetään 48 kuukaudesta 84 kuukauteen.

Arvopaperikauppojen, konserniverotuksen ja ALV:n muutokset 

Arvopaperikauppojen varainsiirtoveropohjaa laajennetaan arvopaperin luovutuksen yhteydessä luovutettuihin lainasaamisiin. Samassa yhteydessä helpotetaan liiketoimintasiirron varainsiirtoverovapautta ja siirrytään käännettyyn varainsiirtoverovelvollisuuteen, kun arvopapereita luovutetaan voitonjakona.

Suurin muutos koskee suuryhtiöiden verotusta. Uuden hallitusohjelman mukaisesti Suomessa otetaan käyttöön maailmanlaajuinen suurten konsernien vähimmäisvero, joka on 15 prosenttia. Mikäli konserniyhtiöiden efektiivinen yritysverokanta jossakin valtiossa jää alle 15 %:n, Suomen Verohallinto voi tietyin edellytyksin maksuunpanna erotuksen vähimmäisverona suomalaisen emoyhtiön maksettavaksi. 

Vähimmäisveroa sovelletaan niihin konserneihin, joiden liikevaihto on suuruudeltaan vähintään 750 miljoonaa euroa vuodessa.

Arvonlisäverotukseen ei tule muutoksia vielä vuoden 2024 alusta. Sen sijaan ALV-kantoihin on luultavasti tulossa muutoksia vuoden 2025 alusta. Lopullista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta todennäköisesti kaikki 10 prosentin verokantaan kuuluvat tavarat ja palvelut nostetaan 14 prosentin verokantaan, lukuun ottamatta sanoma- ja aikakauslehtiä. 

Lisätietoja:

https://www.jhl.fi/uutiset/korotuksia-matkakustannusten-korvauksiin-vuodelle-2024/

https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/verotuksen-muutoksia-1-1-2024-alkaen/

https://www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/suomen-verot-ja-menot/veromuutokset/verotus-2024/#808ea6ea

https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/verotuksen-muutoksia-1-1-2024-alkaen/

https://www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/suomen-verot-ja-menot/veromuutokset/verotus-2024/#808ea6ea