Tuntitohtori: Lääkkeitä ammattitautien hoitoon, kun vaivanasi on työajanseuranta, työehtosopimukset tai työvuorosuunnittelu.

Osaatko sinä erottaa työn ja vapaa-ajan?

Onko sinulla ollut haasteita erottaa työ- ja vapaa-aika toisistaan? Tuskailetko työpäivän päätteeksi, jos jotain jäi kesken ja ajattelet sitä vielä illalla kotona? Älä hätäile, se on meidän muidenkin haasteena aivan varmasti jossain vaiheessa työelämää, ehkä nyt parhaillaankin.

Työn kuormituksesta palautuminen on oman jaksamisen kannalta tärkeätä. Vaikka monesti toisin luullaan, pelkkä nukkuminen ei palauta riittävästi. Levon ja unen lisäksi työn pitäisi saada sopivaa vastapainoa vapaa-ajasta, jotta ajatus välillä irrottautuu kokonaan työstä. Ja toki myös työn tulisi olla motivoivaa ja mielekästä.

Teepäs tästä mainio testi aiheeseen liittyen:
https://www.ttl.fi/tyon-imu-testi#no-back

Aina mahdollisten muutosten oivaltaminen ei vaadi paljoa. Tässä on muutama hyvä vinkki arjen ja työn erottamiseen, johon jokainen voi itse vaikuttaa:

1. Pyri tekemään selvät rajat

Oletko aina tavoitettavissa vapaa-ajalla ollessasi? Osaatko sanoa ei työpäivän venymiselle? Saatko tulevista sähköposteistasi aina ilmoituksen? Alatko heti miettiä, että olisi sittenkin vielä pitänyt tehdä loppuun joku kesken jäänyt homma?

Pohdi muun muassa seuraavia kysymyksiä! Onko sinulla tarvetta olla tavoitettavissa 24/7? Voisitko laittaa puhelimeen vastaajan ja sähköpostiin vastausviestin, joka kertoo, koska olet tavoitettavissa? Ja ei, toisin kuin luullaan, tämä ei ole tylyä muita ihmisiä kohtaan. Rytmittämällä päiväsi ja tekemällä selvän rajan työn ja vapaa-ajan välille annat mielellesi mahdollisuuden irrottautua työpäivästä.

2. Mieti, mikä olisi sinulle hyvää vastapainoa työlle

Jaksatko innostua ja kiinnostua sinulle tärkeistä asioista, harrastuksista ja ihmisistä? Vai haluatko pikemminkin olla yksin? Puuhaile mielekkäitä asioita, joista saat voimaa. Treffaa ystäviä, järjestä aikaa läheisimmille.

Työ tarvitsee vastapainoksi mukavaa puuhaa, ja mielellään sellaista, joka on jollakin tavalla vastakohta työlle. Jos teet toimistotyötä tai istumatyötä päivisin, liiku iltaisin. Matkustele, koe ja näe, jos sinulla on siihen mahdollisuus!

Kun aikaa on rajallisesti, kannattaa harkita kotimaan matkailua. Käy tutustumassa johonkin lähellä olevaan kaupunkiin, jossa et ole vielä käynyt. Myös luonnonpuistot ovat hienoja kohteita, joissa saa ajatuksensa hetkeksi irti arjesta.

3. Älä jää asioiden kanssa yksin

Tuntuuko sinusta, että olet ylikuormittunut, etkä enää oikein saa mistään asiasta kunnolla kiinni? Älä jää yksin asioiden ja mietteiden kanssa. Vai onko kyse siitä, että työ vain on pikku hiljaa ajan saatossa seurannut mukaan myös vapaa-ajalle?

Pysähdy pohtimaan asiaa. Jos sinulla on työtä, jota voi jakaa kollegoiden kanssa, tee se, tai ota asia esille. Työtaakan jakaminen varmasti helpottaa. Muista siis nauttia kallisarvoisesta vapaa-ajastasi ja itsestäsi.

Nautinnollista syksyä!